A-Filmteensfest 2023

Naše škola se stala diváky třetího ročníku Mezinárodního online festivalu a zhlédla většinu krátkometrážních soutěžních filmů vyrobených dětmi a mládeží ve věku 6-20 let. Filmy byly rozděleny do několika věkových skupin a mezi hlavní témata filmů patřila ekologie a změna klimatu, technologie a kybersvět, aktuální dění, národnostní menšiny, diskriminace, šikana, identita a vnitřní svět dospívajících, mezilidské vztahy, hodnoty a morálka, domov a kořeny, novodobá historie a radost ze života.

Touto cestou se autoři filmů pokoušeli předat náhled dětí z různých zemí na současný svět a jeho problémy. Zahraniční filmy byly opatřeny titulky. Ke každému filmu byl vytvořen i pracovní list s otázkami, nad kterými žáci živě diskutovali a hodnotili jeho originalitu, kvalitu i samotné téma. Zhlédnutím a hodnocením filmů jsme podpořili autory v jejich tvorbě. Tvůrci tohoto celého projektu chtěli také motivovat žáky k tvorbě filmů, k hledání cest ke smysluplnému využití volného času, k seberealizaci a týmové spolupráci a umožnit jim mezinárodní výměnu zkušeností.

Naši žáci nejlépe hodnotili tyto filmy: Piješ mi krev, Sladká dobrota, Dárek, Krádež, Síla soudržnosti, Hadrosvět, Zelené město, Valčík u stolního bazénu, Chybění a stesk, Láska k fotbalu, Za zády režimu, Nikdy se mi nepřestaň dívat do očí, Jména v seznamu, Jdi spát!, Odpojená hlava. Soutěžícím držíme palce a třeba se v příštím ročníku objeví i tvůrci děl z naší školy. Nechme se překvapit!

Mgr. Jitka Pražáková

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.