Komunitní výsadba stromů

Žáci naší školy společně se žáky základní školy v Želeticích v pátek 5. dubna přispěli k rozvoji zelené infrastruktury v naší obci, a to výsadbou ovocných stromů. Během celého dopoledne se žáci seznámili se způsobem, jak správně připravit mladý stromek k výsadbě, jaké způsoby ochrany stromků jsou nejvhodnější před lesní zvěří, která si ráda pochutnává na kůře mladých stromů, nebo jak zamezit rychlému vypařování vody z půdy u kořenů stromů. V průběhu dopoledne žáci vysadili téměř 30 jabloní, hrušní, meruněk a třešní, a tím přispěli svým dílem do projektu v programu Milion stromů, jehož hlavním cílem je pomoc při adaptaci našich příhraničních oblastí (a tedy i oblasti, ve které žijeme) na změnu klimatu a přispět tak ke zvýšení biologické rozmanitosti v tomto území, které je stále více sužováno erozí a sezonním suchem. Firmě Živá farma, která naši školu oslovila s nabídkou účasti na této akci, děkujeme za pozvání a těšíme se na další spolupráci.

Na další fotografie a videa z výsadby stromů se podívejte zde.

Přečtěte si, jak se tato akce líbila našim žákům:

Celá akce byla velmi pěkná, zábavná a hlavně užitečná v mnoha směrech. Zjistili jsme, že sázení stromků v rozsáhlém terénu je velmi důležité. Stromy, které se vysadí, zanedlouho vyrostou a svými větvemi stíní a tím ochlazují půdu kolem. Také jsou velkou pomocí při silných větrech nebo skrýší pro malá zvířátka před dravci. Akci jsme si moc užili a těšíme se na to, až se za pár let přijdeme na toto místo podívat a uvidíme už velké stromy, které jsme tenkrát s našimi spolužáky sázeli.

Kristýna Blechová, 9. ročník

Sázení stromků se mi moc a moc líbilo. Pomohli jsme přírodě, dozvěděli jsme se něco o stromech a také jsme se zabavili, byla legrace. Klidně bych si to i ještě zopakovala a myslím, že nejsem jediná. Vyšlo nám krásné počasí , dozvěděla jsem se spoustu nových věcí o sázení stromků. Moje babička také sadí ovocné stromky, má menší ovocný sad. Takže jsem ráda, že teď můžu babičce pomáhat i já.

Nicol Mašková, 6. ročník

Těchto pár stromů, které jsme vysadili, nám za pár let hodně pomohou, třeba jako domovy pro ptáčky nebo také jako větrolam. Také nám budou dávat ovoce, které nám všem moc chutná. Tento den jsem si opravdu užila a dozvěděla jsem se spoustu zajímavých informací, které jsem si také hned ověřila v praxi. Bylo to mnohem lepší, než se o tom jen učit v lavici ve škole.

Adéla Šibalová, 9. ročník

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.