Exkurze do Zámeckého vinařství Bzenec

Žáci 8. a 9. ročníku, které čeká zanedlouho důležité rozhodnutí, a to zvolit si pro své další studium na střední škole ten správný obor, měli možnost nahlédnout do oboru pojednávajícím o víně a vinařství, tzv. enologii. V první části exkurze jsme navštívili vinici U vinohradu v Šanově. Seznámili jsme se s pracemi, které se během roku na vinicích provádějí, vyzkoušeli jsme si, jak se měří obsah cukru v hroznech a vyzkoušeli jsme si také sběr hroznů.

Druhá část exkurze proběhla přímo v Zámeckém vinařství Bzenec, kde jsme si prohlédli provoz zpracování hroznů, lisování hroznů, nerezové tanky, lahvování vína i skladování vína. Seznámili jsme se s historií vinařství, místních sklepů i zámku, vyzkoušeli jsme si měření cukru v moštoměru, tahali jsme koštýřem a ochutnali čistý mošt z vylisovaných hroznů. Navštívili jsme vinice ve viniční trati Pod starým hradem, odkud jsme měli nádherný výhled na Bzenec a Bílé Karpaty.

Tímto děkujeme paní Žanetě Spišiakové za možnost účastnit se exkurze a věříme, že některé žáky exkurze navedla k úvahám o možnosti věnovat se tomuto oboru i při studiu na střední škole.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..