POZNÁVACÍ ZÁJEZD DO ANGLIE

V neděli 21. 4. 2024 se 2. stupeň šanovské a drnholecké školy vydal do Anglie. Sraz jsme měli v 8:30 a od šanovské školy jsme vyjížděli v 8:45 do Drnholce, abychom jeli všichni v jednou autobuse. Cesta byla dlouhá a únavná. Jeli jsme 1 den.
Pondělí: Kolem tří hodin ráno jsme dojeli do francouzského města Calais. Odtud jsme jeli trajektem asi hodinu a půl do anglického města Dover. V Anglii je v čase o hodinu méně než v ČR, takže jsme do Doveru (v anglickém čase) dopluli asi v 5 hodin ráno (u nás v 6). Nasedli jsme do autobusu a vyjeli jsme do Londýna. Cesta z Doveru do Londýna trvala asi 2 hodiny. V 7:30 jsme dojeli do Londýna k O2 aréně v části Greenwich. Jeli jsme metrem 7 zastávek na Westminster. Když jsme vyšli z metra tak jsme si asi všichni splnili sen a na vlastní oči jsme viděli dvě významné budovy: Big Ben a parlament Westminster. Sešli jsme dolů po Westminster Bridge a šli jsme k London eye neboli londýnskému oku. Londýnské oko je sice 135 metrů vysoké, ale my jsme se nebáli a svezli jsme se. Jedna otáčka trvala 30 minut. Po londýnském oku jsme zase prošli Westminster Bridge a vrátili jsme se k Big Benu. Prošli jsme přes Parlament square a St. James’s Park až k Buckinghemskému paláci, kde sídlí Britská královská rodina. Krále a královnu jsme sice neviděli, ale byl to úžasný zážitek. Odtud jsme se ještě vydali na Trafalgarské náměstí. Večer, v pět hodin, jsme vyjížděli z Londýna a jeli jsme do Hastings, město kde jsme byli ubytovaní u hostitelských rodin.

Všichni jsme se báli koho nám přidělí a jak rodina bude vypadat, ale samozřejmě jako vždy jsme se báli úplně zbytečně, protože každá rodina byla milá a hodná. Rodiny si nás postupně vyzvedávali po čtyřech nebo po dvou. U rodiny jsme měli večeři.
Úterý: Ráno jsme měli snídani a rodiny nám připravili oběd formou balíčku. Opět nás zavezli k autobusu. Až jsme se všichni sešli, vyrazili jsme do Brightonu – jednoho z nejkrásnějších přímořských měst. Tam jsme tedy dojeli kolem desáté hodiny. Prošli jsme The Lines – čtvrť středověkých uliček a palác Royal Pavilion, který zde vybudoval král Jiří IV. Vrátili jsme se na Brightonskou pláž na Brighton Palace Pier – přístavní molo s atrakcemi, které je 500m dlouhé. V odpoledních hodinách jsme zamířili na zámek Arundel – 2. hned po Windsoru, nejrozsáhlejší zámek v Anglii s krásnou zahradou. Večer jsme se vrátili do Hastings k rodinám.
Středa: Po snídani jsme se vypravili ke křídovým útesům Seven Sisters a do lázeňského městečka Eastbourne. Ušli jsme celkem 9km. Středa byla trošku jiná a to v tom, že jsme se do Hastings vrátili už odpoledne, protože jsme zkoumali historii Hastingsu. Návštívili jsme zříceninu hradu a jeskyni. Měli jsme prohlídku jeskyně kde se v dřívějších dobách za 2. světové války schovávali obyvatelé Hastingsu. Po válce jeskyně sloužila jako „hala“ na společné akce. Večer jsme se vrátili k našim rodinám.
Čtvrtek: Ráno jsme museli vstávat už kolem šesté hodiny aby jsme stihli sraz, který byl už v sedm hodin. Vypravili jsme se zase do Londýna, protože jsme nějaké památky v pondělí nestihli. Konkrétně jsme navštívili: Tower Bridge, Belfast, Shakespeares’s Globe, Tate Gallery, Millenium Bridge a celý zájezd do Anglie jsme zakončili katedrálou sv. Pavla. V šest hodin večer jsme jeli do Doveru na trajekt. Trajektem jsme pluli zhruba hodinu a čtvrt. Ve Francii v Calais jsme byli asi tak ve 23 hod. našeho času.
Pátek: Jeli jsme celý den. Cesta byla únavná. Do Šanova jsme přijeli v 17 hod. večer.
Celý zájezd byl moc pěkný. Paní průvodkyně měla všechno moc dobře promyšlené. Naučili jsme se spoustu různých věcí ať už se víc rozmluvit anglicky a nebo dozvědět se více informací o známých památkách.

Sebastian Spišiak, VII. třída

Zde k nahlédnutí kompletní fotoalbum z pobytu.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..