Erasmus+ 2023: Španělsko v Šanově

Ve dnech 3. – 9. května přivítala naše škola návštěvu studentů a učitelů ze školy v Alcalá de Henáres. Během tohoto týdne byli žáci ubytovaní v rodinách a seznámili se se zvyky a způsobem bydlení v naší krásné zemi. První den této mobility jsme strávili výukou ve škole. Žáci i učitelé měli možnost zhlédnout prezentace o České republice, našich nejkrásnějších místech, zvycích a tradičních jídlech.

V pátek jsme vyrazili všichni společně na výlet na Svatý kopeček do Mikulova. Na Svatém kopečku jsme uskutečnili 2 aktivity, nasvačili se a vydali se zpět do města. Ve městě jsme se prošli po náměstí, podívali se do zámeckých zahrad a prohlédli si zámek. Spěchali jsme domů, protože nás večer čekala seznamovací party v Cyklocentru.

Párty měla i přes počáteční pomalý rozjezd velký úspěch a všichni si chválili předem připravený playlist a občerstvení, které pro nás připravili někteří rodiče.

V sobotu měli žáci program pouze dopoledne. V 9:30 jsme se sešli na atletickém oválu, kde jsme si mohli vyzkoušet lukostřelbu pod vedením pana starosty Petra Škarka. S celou akcí mu pomáhali žáci naší školy, jak už stávající, tak bývalí. Nutno dodat, že dle mého názoru i přes počáteční obavy měla lukostřelba u našich španělských kamarádů velký úspěch. Zbytek víkendu pak žáci strávili v rodinách, které pro ně měly připravený vlastní program.

V pondělí 8. května jsme i přes státní svátek vyrazili do Moravského Krasu. Čekala nás prohlídka Punkevní jeskyně spojená s plavbou lodí. Hned poté, co nás řidič autobusu vysadil na parkovišti a zaplatili jsme vstupenky, jsme vyrazili na 2 km túru směr jeskyně. Bohužel jsme udělali chybu hned u startu a vybrali si delší cestu. Místo 2 km jsme nakonec ušli asi 5 km a ocitli se na křižovatce, kde jsme si na ceduli přečetli, že jsme 1 km od Macochy. Rozhodli jsme se vyběhnout kopec, podívat se do Macochy a sjet lanovkou zpět k Punkevní jeskyni. I přesto, že jsme na prohlídku dorazili pozdě, nás průvodci vzali za necelých 5 minut. Nejvíc se žákům líbila plavba lodí.

Po cestě zpět jsme se zastavili v Brně, prošli si centrum a zastavili se na Jakubském náměstí a náměstí Svobody. Pak jsme se vydali směrem k autobusovému nádraží Zvonařka, kde na nás čekal autobus.

Poslední den této mobility, která byla uskutečněna díky grantu Erasmus+, jsme strávili eko-procházkou, na které jsme měli za úkol zachránit Velikonoční ostrovy. Celý program měla na starosti paní učitelka Kubovčíková, po splnění aktivit jsme se zastavili pozdravit naše spolužáky na rybářských závodech a poté už jsme se vydali zpět na oběd. Po obědě následovala ceremonie ukončení této mobility, kde jsme předali všem zúčastněným diplomy o absolvování této mobility, udělali si poslední fotky, všichni se rozloučili a pak už se naši španělští přátelé vydali na nádraží, odkud jim jel autobus do Laa a poté vlakem do Vídně na letiště.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..