Projektový den „Rozpočti si to!“

Kolik stojí bydlet ve vlastním?  

Kolik utratím měsíčně za jídlo? 

Můžu si dovolit auto nebo budu jezdit raději veřejnou dopravou? 

Mám na nový mobil? 

Dokážu něco ušetřit? 

Takové a spoustu dalších otázek si kladli žáci 4. a 5. ročníku během projektového dne „Rozpočti si to!“, kdy se na jeden den stali dospělými. V týmech po čtyřech si vytvořili fiktivní postavu, které pomáhali vytvořit měsíční rozpočet příjmů a výdajů. Museli řešit spoustu překážek, promýšlet a kombinovat různé varianty tak, aby jim vystačili peníze na vše potřebné. Pořizovali si svoje vlastní bydlení, zvažovali, zda je lepší bydlet v nájmu nebo v domě a část třeba pronajímat, sestavovali si měsíční jídelníček a propočítávali, kolik utratí za jídlo, řešili dojíždění do práce, co všechno potřebují pro běžné fungování (kosmetika, úklidové prostředky, léky, sport, zvířata, vybavení domácnosti atd.). No, rozhodně toho nebylo málo! Za svou aktivitu a pečlivou práci byli na konci odměněni tzv. „chechtáky,“ které si mezi sebou rozdělili podle zásluh. Mohli si za ně pořídit různé věci (sladkosti, knížky, hry, sešity atd). v našem obchůdku, který jsme pro ně připravili. Celý den se moc vydařil a věříme, že si všichni odnesli nejen „nakoupené“ věci, ale i spoustu užitečných zkušeností do života.  

Kompletní fotogalerii najdete zde.

Mgr. Jitka Pražáková (tř,. uč. 5. ročníku), Mgr. Jana Souini (tř. uč. 4. ročníku)

Smyslem hry bylo seznámit žáky s principem správného hospodaření. Ukázat jim, co všechno si musí jedna dospělá osoba obstarat, a kolik co stojí. Naučit se sestavit osobní rozpočet.

Během celé hry žáci plnili základní a kreativní úkoly, za které dostávali „chechtáky“ – herní peníze. Za chechtáky si na konci hry mohli koupit krásné dárky.

Mgr. Lenka Spišiaková, garant finanční gramotnosti

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.